Wandeling 5 februari 2012

 

Landelijk Dag van de Stilte 30 oktober 2011

 

Wandeling 5 juni 2011

 

Wandeling 3 april 2011

 

Wandeling 23 januari 2011

 

Stiltewandeling Hogeschool Amsterdam

 

Wandeling 3 oktober 2010

 

Wandeling 27 juni 2010

 

Stiltewandeling Zomer Academie

 

Eerste wandeling 21 maart 2010

 Klik hier voor het verslag in het dagblad Trouw van 24 januari 2011.

 

Datum eerst komende stilte wandeling:

29 oktober 2017

Het is de 7de Landelijke Dag van de Stilte 

Een wandeling in de 'lieve stad Amsterdam'

mede ter ere van Eberhard van der Laan; jarenlang lid van het Comitée van Aanbeveling van Onthaastpad.

Als dank voor zijn steun en in zijn geest ' vieren van de lieve stad ' wandelen vanaf de Ambtswoning.

Lokatie: Herengracht 502

Tijd:       Vertrek om 11 uur tot ca.12.15 uur

Dit is tevens in het Landelijk Stilte uur tussen 11 en 12 uur.

Aanmelden:

Via mail laten weten dat je de intentie hebt te komen.

Het verplicht je niet en kijk op de dag hoe het 'loopt', maar aanmelding wel noodzakelijk voor eventuele wijzigingen oa bij heel slecht weer.

Mail: onthaastpad@hotmail.com


Hoe het Onthaastpad tot nu toe liep:

Zondag 25 oktober 2015

Het was de 5de Landelijke Dag van de Stilte.

Deze wandeling was de afsluiting van het Vondelpark Stilte Festival. Speciaal voor de Dag van de Stilte waren er in het park én binnen in Vondel CS vele stilte activiteiten; o.a lezing , muziek en documentaire. Met de wandeling liep mee Jan Prins schrijver van het boek: Nu even stil.

Zondag 21 juni 2015g 21 Juni 2015

Bij de start, deze keer in het Sarphatipark, op een tot dan bewolkte zondag kwam de zon tevoor schijn. Dit gaf iets speciaals aan deze zonnewende avond wandeling. We zaten even stil in het park én verder doorlopend op de bankjes in de binnen tuin van de Oranjekerk. Na het einde van de wandeling gingen we met een aantal naar het café op de 21 hoog verdieping van het Okura hotel. We zagen de zon ondergaan aan de westelijke horizon.

Zondag 22 maart 2015 2 maart 2015

Onthaastpad vierde haar lustrum !Het was vandaag 5 jaar geleden dat de eerste stilte wandeling was op het Museumplein. Vandaag starten we de 19de wandeling op het Meerhuizenplein in de Rivierenbuurt. Precies om 11 uur toen we voor Karunika verzamelden kwam de zon ook mee doen. Het maakte het extra plezierig dat de voorjaarszon onze stilte ondersteunt. Simpele en bijzondere genoegens: Aan de Jozef Israelskade samen stil zitten, warme voorjaarszon op het gezicht, ontluikende wilgen, het zonlicht op het water van de Amstel, bloeiende crocussen.

Zondag 26 oktober 2014

Het is was 4de Landelijke Dag van de Stilte.

De stilte wandeling was deze keer in het Vondelpark met aansluitend, voor wie dat wilde een stilte middag: 'Poorten naar de Stilte' in Centrum de Roos aan het Vondelpark. Er waren die middag bijdragen van oa: Prof.Dr Matthijs Schouten, pianiste Marian Slot, yoga docente Anna Aalten, gitarist Hans Kunneman en meer.

Zondag 22 juni 2014

Een stille avond wandeling in het zonnewende weekend.

We startten vanaf het Amstel station en liepen langs onverwacht veel en mooi groen en langs water in de nabije omgeving. We zaten een tijdje stil in het gras tegen de dikke boomstammen aan (en sommigen op de bankjes) in het Darwinplantsoen. De stilte en warmte van de avond hielp mee de eigen stilte te ervaren.  De ondergaande zon zacht in ons gezicht langs de Weespertrekvaart en langs de Amstel waar we deze keer eindigden.

dag 22 juni 2014

Zaterdag 24 mei 2014

Dit was een speciale stiltewandeling van Onthaastpad, want deze ene keer niet in Amsterdam maar elders in het land.

De stiltewandeling was onderdeel van een stille zaterdag door auteurs, waaronder ikzelf, van het boek 'STIL". De auteurs van het boek ‘Stil’ kwamen voor deze dag naar het Dominicanenklooster in Huissen om met belangstellenden 'een stille zaterdag in mei' te ervaren. Er werden werkvormen gehouden oa over zen en lichaamsmeditatie, onthaasten en muziek van de stilte, over stadsmonnikendom, en iconen als spiegels van stilte.

Zowel in de ochtend als in de middag was er een stiltewandeling die Onthaastapd verzorgde in de mooie Kloostertuin.

Zondag 23 maart 2014

We startten bij de ingang van kerk 'de Bron' aan de Middenweg in Oost. Kort stonden we stil met aandacht voor eigen stilte bron en een inspiratie tekst uit het boekje 'Stap in de Stilte 'van Marjan Bosch:

"Daar begint het. Of houdt het op. De stilte. Het zoeken naar een thuis. Naar wie ik ben. Waar ik heen wil. Daar is het goed. Verbondenheid. In de kern, de grond, de bron van mijn bestaan. Daar ben ik "

We liepen het Linnaeushof in. Met toestemming van de pastor stonden we tijdens de mis een aantal minuten achter in de kerk stil. Bij ' toeval ' sprak men juist over 'de Levensbron '. De wandeling vervolgden we langs een bron van water , de spuitende fontein aan de Hogeweg. Maartse buien verwelkomenden ons toen we het Frankendaelpark in liepen. Het park heeft wat verscholen stille plekken waar je je in het bos waant. Via de heemtuin eindigden we in de statige tuin achter Huize frankendael.

Zondag 27 oktober 2013

Het was de 3de editie van de Landelijke Dag van de Stilte en we waren niet de enigen die deze ochtend in stilte elkaar ontmoetten. Wij verzamelden bij de draaideur nabij de Amstel en liepen een pracht route in het mooie, veelzijdige Amstelpark. Een witte pauw, die in het park woont voegde zich kort bij ons en een haan kwam in onze stiltecirkel staan toen we enige tijd halt hielden in een heg die ons omsloot.

Zondag 26 mei 2013 ondag 26 mei 2013

We liepen door het mooie Oosterpark en deelden onze ervaringen daarna in café East of Eden. Met aan aantal gingen we daarna nog naar een meeting van Isaac Shapiro en Meike Schuett in de Muiderkerk; zie http://www.isaacshapiro.com

Zondag 28 oktober 2012-

Het was de 2de Landelijke Dag van de Stilte ! 

zie ook : http://www.dagvandestilte.nl

We waren voor een stille start welkom bij de spirituele academie Brahma Kumaris en liepen vervolgens in stilte naar en in het nabije Westerpark.

We eindigden ook weer bij de Brahma Kumaris waar aansluitend op de wandeling een meditatie uur was; toegankelijk voor iedereeen. Het was een mooie stille aanvulling op de wandeling. Een hartelijk dank aan de Brahma Kumaris en in het bijzonder Ruud Barendsen voor de gastvrijheid.

Zondag 23 september 2012 - Stiltewandeling vanaf 'Plein van Siena'. Plein van Siena is een centrum van bezinning en spiritualiteit in de rivierenbuurt.

We mochten starten zowel als eindigen binnen op deze fijne plek. Om een grote tafel startten we met een korte stilte meditatie. We liepen vervolgens over de Rijnstraat naar het nabije park aan de Amstel en ook weer terug voor een afronding met elkaar en thee en koffie. Met dank aan de gastvrijheid van 'Plein van Siena' en in het bijzonder José Huijberts. Foto's staan op de facebook pagina van Onthaastpad.

 

Zondag 5 Februari 2012 - Stiltewandeling in het Beatrixpark
Walk as if your are kissing the earth with your feet !
Het Beatrixpark is al mooi, maar het prachtig wit verstillend sneeuwdek,  wat er sinds een paar dagen is, maakt het voor de wandeling nog aantrekkelijker.
Om 11.00 uur verzamelen 14 warm ingepakte wandelaars zich bij de ingang aan de Diepenbrockstraat.
In stilte starten we met een korte lichaamsmeditatie.
De mooie regel van Thich Nat Hahn gaat mee ter inspiratie onderweg: "Loop alsof je de aarde kust met je voeten "
Niet voor iedereen is het direct makkelijk om in stilte en in een trager tempo te lopen, maar het went ook en je voelt na ver-loop van tijd dat het wel helpt om van binnen wat rustiger, stiller te worden.
De omgeving, de details en de energieën in de natuur daardoor ook beter voel- en zichtbaar.
Als we ook stil staan bij en ook tegen de pracht bomen op het grote veld, horen we één van de hondenbaasjes praten over die "fluisteraars".
Ja, we zijn meer stadsjamanen dan een gebruikelijke parkbezoeker maar we genieten erg van deze natuur, hier.
Het park heeft vele gezichten, er is mooie variatie aan bomen, vijvers,  open ruimtes of juist knusse paadjes met veel groen.
We ronden af, hoe bijzonder, op het natuurijs midden op de vijver waar de jongste deelnemer nog even een glijbaantje maakt.


Landelijke Dag van de Stilte 30 oktober 2011

Onthaastpad is mede organisator van de landelijke Dag van de stilte. Vandaag was de 1ste editie.
Een dag om de waarde en de werking van stilte onder de aandacht te brengen. Er waren verspreid over het land 120 stilte activiteiten.

De stiltewandeling van Onthaastpad startte deze middag midden op het Museumplein. In de ochtend waren er al div. stilteactiviteiten in de stad, oa een stilte dienst in de Duif en een lezing in Boekhandel Au Bout du Monde. Daarvan kwamen ook mensen nog naar het plein.
Met ruim 50 mensen, en nogal wat media aandacht ivm de Dag van de stilte, liepen we via PC Hooftstraat, Leidseplein en Vondelpark en eindigden we weer op het gras van het plein.
Het was een wandeling met uitersten in omstandigheden en de bomen onderweg een ware tankplaats van de stilte energie.
Aansluitend was er in het nabije pand van de Vrije gemeente een optreden van Jasper Merle.
Jasper zong passievol liedjes over de stilte van zijn CD: "Alles beweegt, en alles is zo stil".
De Vrije Gemeente bood zijn ruimte gratis aan waarvoor nog hartelijk dank.

Zondag 5 juni 2011 10.00 uur

Niet alleen stilte kan een zegen zijn voor onszelf en de stad, maar ook regen na een lange tijd droogte. Deze ochtend kwam er van beiden voldoende naar ons toe! We liepen bij de start op de Noordermarkt een labyrint. Henk Coppens tekende die voor ons, zoals hij dat iedere maand op deze plek doet bij volle maan. Na zijn korte inleiding konden we zelf ervaren hoe het is om naar het centrum van het labyrint te lopen en weer langzaam de weg naar buiten. Een inspirerend begin van een wandeling die stil verder ging door de Jordaan en vier van haar vele Hofjes. Door de regen was het extra verstild deze morgen; ook wat koud voor sommigen en weer terug op de Noordermarkt smaakte koffie met appeltaart dan ook goed!

Zondag 3 april 2011 10.00 uur

Een groep van 24 wandelaars verzamelden bij de 150 jaar oude bomen aan de stadhouderskade. Deze bomen midden in de hektiek van de stad getuigen van Eckhart Tolle's tekst: "
laat je niet beïnvloeden door de onrust om je heen maar beïnvloed die met je eigen stilte".

We stonden voor een korte meditatie stil bij een boom en liepen in een heel rustig tempo verder via leidseplein, leidsegracht, spui, begijnhof en het binnenplein van Amsterdam Museum. Eindpunt was de mooie stille tuin met kabbelend water achter het bijbelsmuseum aan de herengracht.
Nu het pad verder Amsterdam in gaat is het voelbaar waar de stad ook haar stilte ontvouwt op soms onverwachte plekken. Zo bleek de binnenplaats van het Amsterdam museum, ondanks dat daar geen groen te vinden is, voor velen een indrukwekkende stilte te bieden evenals de open ruimte op de bruggen aan de grachten. Er was bij de afronding in de binnentuin een krachtig stilte veld, ontstaan door ieders stille aanwezigheid .     

Wandeling 23 januari 2011
Onthaastpad startte deze keer in een kerk!
Als bijzonder ervaren door velen die er waren, en voor herhaling vatbaar in deze voor ieder open, gastvrije en ruimdenkende gemeente die De Duif is www.deduif.nu.
Diana Vernooij, praktiserend boeddhiste, en betrokken bij Onthaastpad nodigde uit om samen een Viering van de Stilte te houden voorafgaande aan de stilte wandeling.

De overweging van Diana (nog te lezen op de duif site) tot stilte inspirerende boeddhistische teksten, en ook teksten van Adyashanti en Eckhart Tolle waren de pointers naar innerlijke stilte. Samen met de liturgie, het prachtig zingend koor en ieders aanwezigheid gaf de dienst een mooie bedding voor de wandeling door de binnenstad.

In alle rust liepen we vanaf De Duif aan de Prinsengracht, via wat omwegen, naar het Leidseplein.
Onderweg stonden we stil rond een 150 jaar oude boom te midden van langs rijdende auto's en trams aan de Nassaukade. De stille kracht van de boom voelbaar voor sommigen en de innerlijke stilte verdiepend. We eindigden op het Leidseplein waar we een aantal minuten stil stonden en kort onze ervaringen deelden.
Voor een aantal een nieuwe ervaring om verstild en met innerlijke rust in de stad te zijn en dit met elkaar in de stad te brengen
Dagblad Trouw deed de dag erna verslag van onze "Stille pelgrimsroute door Amsterdam"(te lezen hier in linker kolom)

Stilte wandeling: voor personeel van de Amsterdams Hogeschool voor de Kunsten: 18 november 2010

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten vroeg aan Onthaastpad om een stilte wandeling te organiseren in het kader van een gezondheidsweek voor haar personeel rond het thema Onthaasten
Een idee van Thom Breukel (auteur van o.a. STIL Amsterdam) om in stilte op de Wallen te lopen is daartoe opgepakt en Thom zelf bereidt om daaraan zijn medewerking te verlenen.
Zo startten we die middag met 26 mensen in de Nicolaas kerk tegenover het CS . Na een korte meditatie in de kerk liepen we, veelal achter elkaar in stilte en in een heel rustig tempo, de Wallen op.
Onderweg ook een meditatie moment in de Oude Kerk evenals in de Allemanskapel (naast sex theater Casa Rosa ), nog een kort bezoek aan de Boedhistische tempel en dan eindigend voor thee in de Waag aan de Nieuwmarkt.
Tot nu toe de ultieme uitdaging voor het Onthaastpad: in stilte lopen over de wallen tussen agressie en verdriet bleek niet alleen mogelijk maar zelfs indrukwekkend!
Een personeels funktionaris van de school mailde erna:"…dat iedereen naarmate de wandeling vorderde ook letterlijk verstilde en niemand meer de neiging had om te praten of zich te laten afleiden, zelfs niet op de wallen. De plekken die we bezocht hebben, waren ook echt de moeite waard. Bijzonder ook de Allemanskapel, daar gingen alle deelnemers helemaal op in de stilte.
De stiltewandeling was een zeer geslaagd onderdeel van de gezondheidsweek."

Stilte wandeling: 3 oktober 2010

De zon lijkt te bemoedigen als we onthaasten in de stad want hij straalt ook deze dag als we samen in stilte op pad zijn! Deze herfst wandeling lopen we met 25 mensen vanaf 't Blauwe Theehuis het Vondelpark in en genieten van 'wat er is' zoals het herfstlicht door de verkleurde bladeren, onze vertraagde voetstappen en een veld van stilte wat we samen maken. Tilly Dinger, auteur van "Chakra wandelingen-De Natuur als spiegel" biedt een paar keer kort iets aan om de stilte te verdiepen. We eindigen eerst nog in stilte en later met een kop thee wat delend in het verrassend stille huis aan de Overtoom van een gastvrije Onthaastpad vriendin.

Stilte wandeling: 27 juni 2010

Op deze warme zondagmorgen pakten we de draad weer op waar het Onthaastpad 21 maart startte op het Museumplein. We stonden om een begin te maken met elkaar stil op het gras van het plein en eindigden na anderhalf uur in stilte en iets bewuster wandelend, in een cirkel onder de rode beuken bij de Rozentuin van het Vondelpark. De stilte sterker en verdiept aanwezig. Onderweg zaten we stil in de Stilte ruimte in Centrum de Roos die zo vriendelijk waren geweest deze ruimte, die voor iedereen ten allen tijden toegankelijk is, voor ons te reserveren. Zowel 24 juni als zondag 27 juni zijn we er warm ontvangen.

Stilte wandeling voor Zomer Academie van het Mozeshuis: 24 juni 2010

De organisatie van de Zomer Academie vroeg ons voor 70 cursisten een Stilte wandeling te realiseren. De wandeling werd opgenomen in het progamma 'Altijd Onderweg' van de Academie. Op Donderdag 24 juni liepen de cursisten als eersten en daarmee een generale van de 2de stilte wandeling van Onthaastpad. In 4 groepen met gidsen liepen we vanaf het Museumplein naar het Vondelpark. Onderweg hebben we korte tijd stil gezeten: in de Obrechtkerk en in de Stilte ruimte van Centrum de Roos.
Met langzamer stappen lopend door het Vondelpark en eindigend in de Rozentuin. De woorden waarmee cursisten hun ervaring achteraf typeerden waren oa: ruimte, vrijheid, weldadig, innerlijke stilte hervinden.

Eerste stilte wandeling: 21 maart 2010

De opening van het Onthaastpad was feestelijk met oa muzikale omlijsting. Ruim 100 mensen waren aanwezig voor de eerste stilte wandeling op het Museumplein. Dankbaar dat het pad door zo veel mensen voor hen zelf en voor Amsterdam als een positief initiatief wordt herkend en ervaren.